„Un incendiu forestier a izbucnit sâmbătă în zona de excludere din jurul fostei centrale Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie. Autoritățile ucrainene au mobilizat duminică aviația pentru a stinge incendiul de la Cernobîl, care s-a extins pe o suprafață de peste 20 de hectare de pădure.
Având în vedere situația din Ucraina, colegii noștri de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie au monitorizat continuu evoluția radioactivității mediului și factorii meteorologici.
Astfel, în perioada 04-05 aprilie 2020 nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. Valorile înregistrate se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni. Până în prezent, nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra radioactivității mediului sau asupra sănătății populației.
Totodată, conform modelelor metorologice, nu se în registrează o circulație a maselor de aer din zona incendiului către țara noastră.
Ministerul Mediului și instituțiile din subordinea sa vor continua să monitorizeze situația. Vom reveni cu noutăți pe măsură ce acestea vor apărea” a informat Ministerul Mediului din România