Doi cercetători români cer folosirea în masă a testelor rapide pentru depistarea persoanelor infectate. „Peste 2-3 săptămâni va fi prea târziu”

Doi cercetători români care lucrează în SUA cer guvernului României și autorităților locale să înceapă o campanie agresivă de testare a populației cu teste rapide, după modelul din Coreea de Sud.

„Dorim să se înceapă agresiv o testare în masă a populației cu teste rapide de SARS-COV2. E mai bine să ai un test rapid și ieftin care să ajungă la cât mai multă populație, pentru a permite izolarea și carantina a cât mai multor persoane. Nu vă gândiți la cum arata Romania acum – tot asa arătau Spania, Franța și alte țări acum aproximativ 2 săptămâni. Hai sa facem un plan agresiv de testare și sa facem Romania sa arate precum Coreea de Sud peste 4 luni, au transmis cei doi cercetători.

Audio: Valentin Parvu, PhD. Statistician cu 16 ani de experienta in USA cu FDA si cu in-vitro diagnostics. Chief statistician pentru Becton Dickinson Diagnostics division de 4 ani.

La ora actuală există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus:
1. Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.

2. Test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Rezultatul unui astfel de test rapid se obține în aproximativ 15 minute. Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR. Practic, dacă un pacient a fost infectat cu numai câteva zile înainte de testare, organismul nu a început să producă anticorpi, iar testul va ieși negativ, deși pacientul are coronavirus. Aceste teste nu pot avea valoarea unui diagnostic cert, ci pot servi doar ca metodă preliminară de triere, dublată ulterior de un test PCR. 

Guvernul României tărăgănează folosirea unor teste deja existente (pe lângă PCR) din cauza neânțelegerii statistice a problemelor.

Dorim să se înceapă agresiv o testare în masă (population screening) cu teste rapide de SARS-COV2 care sa poată permite un „curve flattening”. Screen, then isolate.

Asta înseamnă să testam mult mai mult decât doar simptomatici cu contact de COVID, ceea ce poate însemnă mii de teste în fiecare oraș, ceea ce nu poate fi făcut cu capacitatea actuala a aparatelor Real Time PCR.

Modelul nostru e Coreea de Sud, care deși n-a limitat mișcarea populației într-un mod asa agresiv precum China, a reușit sa își tina epidemia în șah.Știm ca PCR e golden standard, dar peste 2-3 săptămâni va fi prea târziu pentru aceste măsuri fiindcă focarele vor fi prea mari și multe: vezi cazul USA.

Acum fiecare județ poate aproba propriul test fiindcă nu mai pot tine la nivel central pasul cu avansul rapid al pandemiei. Astfel pot fi folosite în paralel cele două teste.

Performantele statistice ale unui test trebuie înțelese altcumva în plina pandemie decât în „normal times”. E în regulă dacă ai false negatives – oricum și cu PCR ai false negatives din cauza recoltării și mai ales ai false negatives în populație pentru că testezi doar segmente mici din populație (deci practic pe cei netestați îi asumi negativ implicit).” au precizat cercetătorii Valentin și Mihaela Pârvu .

Sursa: g4media.ro

Citește și:

top citite:

Ultimile știri