Premierii României și Ucrainei au participat la deschiderea PTF Vicovu de Sus VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au participat, joi, 10 noiembrie, la deschiderea Punctul de Trecere a Frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus – Crasna/Krasnoilsk (Ucraina).

Nicolae Ciucă a declarat că este un eveniment plin de semnificaţie, care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre cele două țări.

„Mă bucur foarte mult să îl revăd pe premierul Ucrainei după ce am avut prima întâlnire la Kiev în 26 aprilie anul acesta. Mă bucur, de asemenea, să participăm împreună la acest eveniment de deschidere a punctului de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Este un eveniment plin de semnificație, așa cum a subliniat și domnul prim-ministru, care atestă relațiile și solidaritatea dintre țările noastre. Într-adevăr este primul punct de frontieră care se redeschide după mulți ani între țările noastre și nu este doar un punct de trecere a frontierei între România și Ucraina, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina și Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice odată cu declanșarea agresiunii Federației Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate și unitate….Deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă, practic, facilități pentru un tranzit mai lejer atât al cetățenilor, cât şi al bunurilor. Mobilitatea persoanelor și bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanță vitală, afirmă că are semnificație vitală, relevanță vitală – pentru că în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federației Ruse în Ucraina produce efecte şi consecințe dezastruoase pentru cetățenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainean și putem să vedem care sunt implicațiile atât asupra statelor vecine, cât și asupra întregului continent. Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internațională poate să îl acorde, mă refer în mod deosebit la comunitatea internațională, care împărtășește aceleași valori: libertate, demnitate, valorile lumii internaționale bazate pe reguli și, desigur, dreptul fiecărui stat, dreptul suveran de a-și decide singur viitorul”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat că deschiderea punctului de frontieră reprezintă „o apropiere dintre statele noastre şi confirmă drumul Ucrainei spre calea europeană”.

„Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, adică în perioada când agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părții române pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul nostru spre viitor. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusie ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN (Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră). Suntem recunoscători părții române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk….”, a declarat Denys Shmyhal.

Autor :

Publicat :

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top știri citite:

Știri ultimă oră: