Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, miniminvazivă- ghidată computer tomografic, realizată la Spitalul Județean Suceava ​

AcasăLocaleSuceavaPrima crioablație de tumoră pulmonară din România, miniminvazivă- ghidată computer tomografic, realizată...

Prima crioablație de tumoră pulmonară din România, miniminvazivă- ghidată computer tomografic, realizată la Spitalul Județean Suceava ​

În cursul acestei săptămâni (08 iunie) la Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost efectuată o procedură de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată pentru prima dată în România.

Un pacient de 61 de ani, cu istoric oncologic (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat) a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare. Fiind un caz depășit chirurgical, comisia multidisciplinară din cadrul spitalului a considerat că cea mai bună opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferată crioablația.

Aceasta este o metodă inovativă de tratament a tumorilor maligne (atât primare, cât și secundare) care distruge celulele tumorale prin “înghețare”.

Este vorba despre o procedură minim invazivă, fiind necesare două incizii de 4 mm prin care au fost introduse sondele de crioablație sub ghidaj CT. Intervenția a fost efetuată sub anestezie generală și a decurs fără complicații intra- și post-intervenționale majore.

Pacientul va continua sedințele de chimioterapie și va fi monitorizat imagistic.

Echipa multidisciplinară a fost alcatuită din: dr. Cătălin Lulciuc – Radiologie Intervențională și medicul rezident Gabriel Mircea (Radiologie Intervențională), dr. Dana Semen – Oncologie Medicală, dr. Anca Pascariu – medic specialist ATI.

„Amintim faptul că în cadrul compartimentului de Radiologie Intervențională sunt efectuate o gamă largă de proceduri, atât din sfera oncologiei intervenționale (biopsii, drenaje biliare, ablații tumorale) cât și proceduri realizate pe cale endovasculară (arteriografii, angioplastii, embolizări periferice și cerebrale, trombaspirații și trombectomii mecanice în cazul pacienților cu AVC). Echipa este alcatuită din medicii dr Cătălin Constantin Lulciuc, dr. Mihai Jr. Crețeanu, dr. Alexandra Husar și rezidenții Gabriel Mircea și Ionel Coruga”, a transmis dr. Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Județean Suceava.

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite