6 lucruri de care să fii pregătit atunci când îți cumperi primul apartament

AcasăDiverseNational6 lucruri de care să fii pregătit atunci când îți cumperi primul...

Fie că îți dorești să te muți din casa părinților tăi, locul de munca îți impune schimbarea locuinței sau pur și simplu ești interesat să schimbi orașul în care locuiești, factorul principal de luat în calcul este achiziționarea unei locuințe. Atunci când alegi o locuință nouă sunt mai multe aspecte ce trebuie urmărite, principalele fiind însă locația și prețul. Însă acestea nu sunt singurele, iată ce mai trebuie să urmărești:

Costuri suplimentare 

Acestea pot apărea la achiziționarea unei locuințe și includ cheltuieli precum taxe notariale, comisioane pentru agenți imobiliari, asigurări, etc. Adaugă și aceste costuri atunci când îți stabilești bugetul pentru noua achiziție.

Starea tehnică a apartamentului 

Se recomandă ca atunci când îți alegi un apartament să faci o inspecție amănunțită a acestuia înainte de a-l cumpăra, pentru a te asigura că nu există probleme structurale sau cu instalațiile. Poți face acest lucru de unul singur sau împreună cu un specialist, un constructor sau un evaluator. Dacă apelezi la serviciile unei agenții imobiliare atunci vei avea sigur la dispoziție o evaluare făcută de către ei.

Zona în care se află imobilul

Zona în care te vei muta este extrem de importantă. Aceasta trebuie să se potrivească nevoilor tale, fie ca alegi să se afle la distanță mică de locul de muncă sau să fie în apropierea unor școli de renume pentru copiii tăi, zona este cel mai important factor în alegerea locuinței. Trebuie să știi că anumite zone au statut special, cum ar fi zonele cu clădiri istorice, iar imobilul trebuie să fie conform reglementărilor acelei zone. Asta înseamnă că și utilizarea lui impune regim special.

Bugetul de care dispui

Așa cum zona pe care o alegi este foarte importantă, trebuie să știi de la bun început și care este bugetul de care dispui. Fie că ai deja banii necesari sau că vei obține o finanțare prin care să faci achiziția, bugetul este foarte important. Trebuie să te asiguri că ai o înțelegere clară a opțiunilor de finanțare și să ai un plan solid pentru a plăti ratele ipotecare. Apoi trebuie să te asiguri că înțelegi cum sunt calculate și plătite impozitele pe proprietate și să ai planuri pentru a le plăti. Asigură-te că ai o înțelegere clară a drepturilor și obligațiilor tale ca proprietar, cum ar fi plata taxelor și întreținerea clădirii. Este important să fii pregătit să negociezi și să obții cele mai bune condiții posibile pentru tine, inclusiv prețul și termenii contractului.

Documentele proprietății

Atunci când achiziționezi o locuință îți dorești să o faci legal, astfel încât să nu existe probleme juridice ulterior achiziției. În acest caz asigură-te că ai toate documentele necesare înainte de a cumpăra și să înțelegi ce înseamnă acestea. La finalul achiziției trebuie să fii proprietar cu drepturi totale și imobilul să fie în regulă din punct de vedere legal.

Asigurarea imobilului 

Este important să te asiguri că ai o poliță de asigurare care să acopere eventuale daune sau pierderi la imobil și bunurile tale. În acest caz, pe lângă asigurarea obligatorie pe care trebuie să o faci locuinței tale, este indicat să închei și o poliță suplimentară de asigurare, care să acopere mai multe daune și care să îți ofere liniște. 

Asigură-te ca ai luat în considerare toți factorii importanți, cum ar fi locația, dimensiunea, costurile de întreținere și bugetul tău, înainte de a lua decizia de a cumpăra. 

Știri zi de zi, pentru tine!

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

Top 7 știri citite