Acțiune de amploare desfășurată pe raza orașului Vicovu de Sus FOTO

Având în vedere evoluţia situaţiei operative la nivelul zonei de competență a Poliției Orașului Vicovu de Sus și a comunelor arondate, pentru prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală şi contravenţională, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în segmentul stradal, în incinta sălilor de jocuri de noroc şi pub-uri şi pentru prevenirea şi combaterea nerespectării regimului legal de viteză şi a depăşirilor neregulamentare de către participanţii la traficul rutier, precum și a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe, în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 20.00 – 24.00, pe raza orașului Vicovu de Sus și a comunelor arondate, a fost organizată o acţiune preventiv – reactivă la care au participat şi poliţişti din cadrul I.P.J.Suceava –S.I.C.E. şi S.A.S. precum şi lucrători din cadrul IJJ Suceava.

S-a acționat în filtre fixe cu efective mărite cât și prin oprirea din mișcare a autovehiculelor care circulau din sens opus pe principalele artere de circulație cu risc accidentogen ridicat cât și pe străzile secundare din zonele menționate anterior, efectuându-se şi controale in incinta sălilor de jocuri de noroc şi unităţilor economice de pe raza de competenţă.

În cadrul raziei, polițiștii au verificat șapte unități economice, peste 80 de vehicule și au legitimat peste 120 persoane.

Au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale la regimul rutier, dar și două sancțiuni unor agenți economici în valoare de 12.000 lei, la Legea 227/2015 privind Codul Fiscal. De asemenea, a fost dispusă confiscarea sumei de 1.000 lei în numerar.

Totodată, au fost confiscate 2080 țigarete de contrabandă.

„Astfel de acțiuni punctuale și cu efective sporite vor fi continuate și în perioada următoare de către polițiști. Poliţiştii atrag încă o dată atenţia celor care nesocotesc normele legale că vor acţiona în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranţă al cetăţenilor nefiind tolerate”, a transmis Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava.

Polițiștii reamintesc că portul de cuţite sau alte obiecte înţepătoare în locuri publice este interzis şi sancţionat prin Legea nr. 61/1991 privind faptele de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Astfel, la art. 1 din această lege se specifică faptul că se constituie în infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

De asemenea, la art. 3 din aceeaşi lege se stipulează:
     Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

  • săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice – sancţiunea pentru această faptă este amenda contravenţională de la 200 la 1000 lei.
  • refuzul consumatorului de a părăsi un local public în care se consumă băuturi alcoolice, după ora de închidere sau la cererea îndreptăţită a unui salariat al localului;
  • servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice şi în afara acestora, în zilele şi la orele când, potrivit dispoziţiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisă desfacerea băuturilor alcoolice ori după ora de închidere stabilită prin autorizaţia de funcţionare;
  • servirea cu băuturi alcoolice în localuri publice şi în afara acestora pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau altor asemenea întruniri publice, în imediata apropiere, precum şi consumul de băuturi alcoolice în astfel de condiţii de către participanţi;

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor cu violenţă pe fondul consumului de alcool de către agresor sau victimă, poliţiştii fac următoarele recomandări:

Modalităţi de evitare a victimizării:

  1. Păstrarea calmului.
  2. Încurajarea violenţei şi proferarea înjurăturilor sunt cauze care duc la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe. Un limbaj adecvat , fără jigniri şi invective , previne adesea escaladarea conflictelor.
  3. Nu vă faceţi singuri dreptate , lovind adversarul . De la o palmă sau îmbrânceală , victima se poate dezechilibra şi lovi în cădere.
  4. Chiar dacă aţi fost lezat, aţi suferit o pagubă morală sau materială de pe urma unei infracţiuni sau contravenţii , nu alegeţi calea răzbunării personale, ci apelaţi la Poliţie.
  5. Evitaţi să daţi frâu liber sentimentelor de ură gelozie , invidie , laudă etc.

Sfaturi privind consumul de alcool:

  1. Nu încurajaţi sub nici o formă consumul excesiv de alcool. Beţia este cauza celor mai multe agresiuni şi incidente, uneori cu consecinţe fatale , şi favorizează majoritatea infracţiunilor comise cu violenţă.
  2. Evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolici.
  3. Evitaţi orice conflict cu aceştia, nu îi jigniţi, nu îi încurajaţi.
  4. Nu daţi curs provocărilor persoanelor aflate în stare de ebrietate care se leagă de dumneavoastră. Luaţi măsuri de precauţie, mai ales la ore târzii.
  5. Circulaţi prin locuri iluminate, evitaţi străzile lăturalnice sau locurile rău famate.
  6. Nu daţi de înţeles, mai ales faţă de necunoscuţi, că aveţi bani.
  7. Dacă sunteţi în stare de ebrietate, rugaţi un prieten să vă ducă acasă. Nu acceptaţi să fiţi conduşi de persoane necunoscute.

Abonează-te la știrile zilei pe Google News

TOP CITITE

CITEȘTE ȘI